Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Bijzondere ‘vissenkom’, topstuk van de tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein, geïnstalleerd

1 februari 2021

Bijzondere ‘vissenkom’, topstuk van de tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein, vandaag geïnstalleerd

Achter de schermen van Museum Prinsenhof Delft wordt hard gewerkt aan de nieuwe tentoonstelling Jingdezhen. 1000 jaar porselein. Vandaag is een bijzondere bruikleen in de tentoonstelling geplaatst: een vissenkom van Chinees porselein (1735-1750), met een doorlopende voorstelling van de porseleinproductie. De vissenkom is afkomstig van het Kunstmuseum Den Haag en is naast een van de topstukken van de tentoonstelling tevens beelddrager van de campagne. De vissenkom is vanwege zijn formaat, hoogte van 40 cm en een diameter van 60 cm, de kwaliteit van de beschildering en het onderwerp van de decoratie, heel bijzonder. De binnenzijde van deze kom is versierd met karpers tussen waterplanten. Aan de buitenzijde zijn verschillende Chinese pottenbakkers aan het werk te zien. Van het kneden van de klei en het vormen op de draaischijf, tot het beschilderen van de stukken en het bakken in de oven. Gezien de vele details heeft de porseleinschilder wellicht zijn eigen werkomgeving afgebeeld.

OVER DE TENTOONSTELLING

Museum Prinsenhof Delft presenteert Jingdezhen. 1000 jaar porselein (12 februari 2021 t/m 9 januari 2022 – open voor publiek zodra de maatregelen het toelaten). Jingdezhen is dé porseleinstad van China. Al 1000 jaar wordt hier porselein van de allerhoogste kwaliteit gemaakt: ‘zo dun als papier en zo wit als jade’. Voor het eerst presenteert Museum Prinsenhof Delft een tentoonstelling waarbij deze stad centraal staat. De stad waar, ondanks de turbulente geschiedenis van China, de porseleinproductie altijd is doorgegaan. In deze tentoonstelling reist de bezoeker aan de hand van ruim 90 topstukken, in combinatie met hedendaagse foto’s van Aart Kooij, door duizend jaar keramiekgeschiedenis.

Voor Jingdezhen. 1000 jaar porselein werkt het museum samen met het Rijksmuseum Amsterdam, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, het Kunstmuseum in Den Haag, het Groninger Museum, Museum Volkenkunde in Leiden, het Zeeuws Museum in Middelburg,  verschillende particuliere bruikleengevers en het Nederlandse designmerk pols potten.

Foto MarcoZwinkels

 Foto: Marco Zwinkels