Museum Prinsenhof

menu

Nieuws

Aankomst eerste schilderij Pieter de Hooch in Delft

10 januari 2019

Vanaf 24 januari 2019 is in Museum Prinsenhof Delft het schilderij Portret van een Delftse familie (circa 1657-1660) van Pieter de Hooch te zien. Dit schilderij uit de Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste Wien (Oostenrijk) is een opmaat naar de belangrijke overzichtstentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer (van 11 oktober 2019 t/m 16 februari 2020) en is een van de topstukken in deze tentoonstelling.
 
Dit 17de-eeuwse sleutelstuk is een van de weinige familieportretten van Pieter de Hooch en het enige dat in Delft kan worden gesitueerd. Het is al meer dan 70 jaar niet meer in Nederland te zien geweest. De afgelopen maanden is het door een restaurator van het Rijksmuseum onderzocht als onderdeel van het uitgebreide onderzoek dat wordt gedaan naar de schildertechniek van de 17de-eeuwse Delftse meester in het kader van de tentoonstelling.
 
Op het schilderij Portret van een Delftse familie zien we een grote Delftse familie van vermoedelijk drie generaties. Het is niet helemaal duidelijk hoe de familieleden zich tot elkaar verhouden, maar er wordt algemeen aangenomen dat het koppel links en de man en de vrouw met de druiven rechts met elkaar getrouwd zijn. In de verte zien we de toren van de Nieuwe Kerk in Delft en de muur aan de rechterkant is waarschijnlijk de stadsmuur. De Hooch wordt bewonderd om zijn goede weergave van het perspectief met zijn vele zogeheten “doorkijkjes”. In dit schilderij met acht figuren kijken we door een open deur naar een tweede hofje en vervolgens weer door een andere deur naar de straat.
 
De Weense kunstacademie heeft het schilderij in 1822 geschonken gekregen als een werk van de schilder Gerard ter Borch. In de 19de eeuw is het vervolgens door meerdere auteurs aan Johannes Vermeer toegeschreven, waaronder door Thoré-Bürger, die door zijn publicatie over deze schilder in 1866 bekendstaat als de herontdekker van Vermeer. In 1874 werd het schilderij voor het eerst aan Pieter de Hooch toegeschreven door Carel Vosmaer en vanaf het einde van de 19de eeuw werd deze toeschrijving algemeen geaccepteerd.
 
Kunstraadsel
Ondanks dat meerdere onderzoekers een suggestie hebben gedaan, is het helaas nog steeds onduidelijk welke familie op dit portret is afgebeeld. In de aanloop naar de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft wordt door diverse onderzoekers een poging gedaan tot het oplossen van dit ‘kunstraadsel’. De uitkomsten van deze speurtocht en het materiaaltechnisch onderzoek naar dit schilderij worden vanaf 11 oktober 2019 gepresenteerd in de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer en de begeleidende catalogus.

Pieter de Hooch Portret van een Delftse familie Gemäldegalerie der Akademie der bildende Künste Wenen