Museum Prinsenhof

menu

MuseumJeugdUniversiteit

15 september 2019 t/m 15 december 2019

Duik in het leven van de Gouden Eeuw

Ken jij Pieter de Hooch al? Niet? Pieter de Hooch is namelijk na Johannes Vermeer de beroemdste Delftse schilder uit de Gouden Eeuw. In onze drie colleges voor de MuseumJeugdUniversiteit kom je meer te weten over deze grootse schilder. Samen met kunstexperts en een archeoloog ontdek je nog meer schatten uit de 17de eeuw. Onze colleges vinden niet alleen binnen plaats, maar ook buiten. De colleges zijn op zondag om 10.45 uur en geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Inschrijven kan vanaf zaterdag 8 juni om 12.00 uur via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

College 15 september 2019: Hoe kun je in een put vol poep en afval echte schatten vinden?

In de 17de eeuw was Delft een van de grote steden van het land. Niet alleen boven de grond kun je een hoop terug zien van deze tijd, maar ook onder de grond is er nog veel te vinden. De Delftse archeologen zijn er dagelijks mee bezig. De vondsten en opgravingsgegevens vertellen verhalen van een ver verleden, ook van honderden jaren terug. Steven Jongma, stadsarcheoloog van Delft, vertelt enkele van deze ‘gouden’ verhalen en laat je zien wat je tussen al het oude poep en afval kunt vinden. Samen bekijken en onderzoeken we bijzondere vondsten. 

MuseumJeugdUniversiteit 1

College 10 november 2019: Gluren bij de buren: Ken jij Pieter de Hooch en zijn doorkijkjes?

Heb je weleens van Johannes Vermeer gehoord, maar nog nooit van Pieter de Hooch? Gelukkig kan onze conservator David de Haan je alles vertellen over de meesterschilder Pieter de Hooch. Net zoals Vermeer woonde en werkte hij in Delft en waren beide schilders lid van het Sint Lucasgilde. Maar hoe werd je eigenlijk schilder in die tijd? Wie staan er op de schilderijen van De Hooch en wat wordt er bedoeld met perspectief? En waarom zijn de doorkijkjes van De Hooch zo beroemd? Gluurde hij echt bij zijn buren naar binnen…?

MuseumJeugdUniversiteit 2

College 15 december 2019: Snapshots uit de Gouden Eeuw: Hoe maak je een typisch Delfts kiekje?

Heb jij wel eens een snapshot gemaakt tijdens je vakantie? Waar wij nu een camera of smartphone gebruiken om een ‘kiekje’ te maken, gebruikte de schilder Pieter de Hooch in de Gouden Eeuw nog gewoon verf en penseel. Zijn schilderijen laten zien dat het centrum van Delft door alle eeuwen heen weinig is veranderd. Samen met kunsthistoricus Margrith Barnhoorn maken we een wandeling door de stad. We onderzoeken wat we nog herkennen uit de 17de eeuw en maken zelf een snapshot à la Pieter de Hooch van de stad.

MuseumJeugdUniversiteit 3

Over MuseumJeugdUniversiteit

Meer weten dan je meester of juf?!

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. Schrijf je nu in en haal je MJU-diploma!

Op zaterdag 8 juni om 12.00 uur verschijnt het nieuwe aanbod voor de najaarsreeksen op de website.

MJU voor website