Museum Prinsenhof

menu

Inspiratiesessie concert- en popfotografie door Andreas Terlaak

4 juli 2019

Eén van Nederlands bekendste concertfotografen, Andreas Terlaak, geeft op donderdagavond 4 juli een inspirerende lezing over concert- en popfotografie. Hoe hebben passie, doorzettingsvermogen, eigen stijl en hard werken hem gevormd tot de succesvolle concert- en portretfotograaf die hij nu is? En hoe kun je omgaan met de soms uitdagende omstandigheden die je treft als concertfotograaf?

Let op: de inspiratiesessie zou plaatsvinden op dinsdag 28 mei, maar in verband met de staking in het openbaar vervoer is deze activiteit verplaatst naar donderdag 4 juli.

Andreas Terlaak combineert zijn passie voor muziek en zijn talenten in fotografie tot een specialisatie, een beroep en een onverklaarbare verslaving: concertfotografie. Hij heeft een artistieke benadering en de kracht om een ​​moment te creëren met de gegeven omstandigheden, in plaats van gewoon vast te leggen wat er voor hem gebeurt. Hij bevriest emoties en onbewaakte momenten, maakt verrassende composities en gebruikt het stagericht. Zijn werk bekijken geeft je een gevoel van intimiteit; het gevoel alsof je op de rand van het podium bent. Alleen jij en de artiest.

Andreas Terlaak

In deze inspiratiesessie vertelt Terlaak over de lange weg die hij heeft bewandeld om concertfotograaf te worden. Van het euforische gevoel toen zijn eerste 'postzegel' werd gepubliceerd in Top of the Pops Magazine tot de allereerste fotopublicatie in NRC. Hoe hij festivalinfo.nl als opstapje gebruikte om fotograaf te worden van Prince en Neil Diamond, en hoe het winnen van de Zilveren Camera 2007 het begin van zijn carriere als zelfstandig fotograaf inluidde.

Inmiddels heeft Terlaak twintig jaar ervaring als concertfotograaf en heeft hij zich tevens ontwikkeld tot portretfotograaf van muzikanten in pop, rock, klassiek, dance en jazz. Veel van zijn werk wordt gepubliceerd in kranten en tijdschriften als NRC, Telegraaf, Soundz en meer. Terlaak kreeg de eerste prijs in de Zilveren Camera 2007 met zijn Amy Winehouse-foto, hij won de tweede prijs in de Zilveren Camera 2013 en werd genomineerd voor de Pop Media Award in 2014.

Amy Winehouse Andreas Terlaak

Tot slot vertelt Terlaak over zijn ervaringen als concertfotograaf. Veel of weinig licht, een rustig of druk podium, vanaf het podium fotograferen of juist van een afstandje: in welke situaties kun je terecht komen als fotograaf en hoe kun je hiermee omgaan? 

Programma:

  • 18.00 uur - Inloop.
  • 18.30 uur - Start inspiratiesessie inclusief pauze.
  • 20.30 uur - Afsluitende borrel en mogelijkheid om je foto's te bespreken met Andreas Terlaak.

Een kaartje kost € 10,00 regulier of € 5,00 met je Museumkaart, Delftpas of studentenpas. Meld je hier aan!

Mumford and Sons Andreas Terlaak

Bezoek ook de tentoonstelling MOJO Backstage

Museum Prinsenhof Delft viert vanaf 12 april het vijftigjarig bestaan van MOJO met de tentoonstelling MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van MOJO zien en toont hoe het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en dé concertpromotor van Nederland. Met deze tentoonstelling, vormgegeven door Peter te Bos laat het museum zien waar een klein land groot in kan zijn.