Museum Prinsenhof

menu

Experts aan het woord: Muziek en mens

29 juni 2019

Wat doet muziek met de mens en hoe beleven wij muziek? Tijdens dit college vertelt neuropsycholoog Rebecca Schaefer ons meer over de invloed van muziek op ons brein. Prof. dr. Henkjan Honing gaat in op de oorsprong van muziek: hoe is het ooit ontstaan en hoe komt het dat wij zo gevoelig zijn voor muziek?

Over de sprekers

Prof. dr. Henkjan Honing 
Hoe komt het dat mensen zo gevoelig zijn voor muziek? Wat maakt ons muzikaal? Over deze vragen is binnen het vakgebied muziekcognitie in de afgelopen decennia steeds meer bekend geworden. Maar hoe is muziek ooit ontstaan? Wat valt er te zeggen over de oorsprong van muziek en muzikaliteit vanuit een biologisch en evolutionair perspectief? Is muziek uniek voor mensen, zoals taal dat lijkt te zijn? En zo niet, welke muzikale vaardigheden delen we dan met andere dieren? Wat moet een aap, olifant of zangvogel kunnen om muzikaal te zijn?

Rebecca Schaefer
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek een groot aantal hersengebieden kan activeren. In recente jaren is het onderzoek naar psychologische en lichamelijke effecten van muziek enorm toegenomen, en is er steeds meer ondersteuning gekomen voor het gebruik van muziek voor (sub)klinische klachten. Desondanks is nog niet duidelijk wat nu precies het werkzame ingrediënt van muziek is. In deze lezing zal Rebecca verschillende overwegingen bespreken die van belang zijn wanneer we de ondersteunende en stimulerende potentie van muziek willen benutten, en onderzoek presenteren waarin de hersenactiviteit bij muzikale processen wordt beschreven.

Muziek en mens college

Praktische informatie

De lezing begint om 13.00 uur. Kosten: € 10,00 regulier en € 5,00 voor studenten & Museumkaarthouders, inclusief een bezoek aan het museum. Bestel hier alvast je ticket voor de lezing.

Bezoek ook de tentoonstelling MOJO Backstage

Museum Prinsenhof Delft viert het vijftigjarig bestaan van MOJO met de tentoonstelling MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van MOJO zien en toont hoe het bedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en dé concertpromotor van Nederland. Met deze tentoonstelling, vormgegeven door Peter te Bos laat het museum zien waar een klein land groot in kan zijn.