Museum Prinsenhof

menu

Avondlezing: zilver (vol)

1 december 2020

Let op! Deze lezing zit vol.

Een exclusief avondje in het museum? Kom dan naar de zilver lezing op 1 december door curator Hester Schölvinck. U krijgt meer inzicht in het mooiste Delftse zilverwerk uit de 17de en 18de eeuw en het verhaal achter de tentoonstelling. De lezing is van 19.00 uur tot 20.00 uur, inclusief een kop koffie of thee. Speciaal voor deze avond is de tentoonstelling Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 geopend voor deelnemers van de lezing. Als u zich aanmeldt krijgt u informatie over het tijdslot waarop u de tentoonstelling kunt bezoeken.

Deelname is: €10,00 per persoon / €5,00 Studenten Delftpas / gratis voor leden van de Vriendenvereniging van Museum Prinsenhof Delft. U kunt voor aanvang van de lezing aan de kassa te betalen. 

Tijdens de lezing en bezoek aan de tentoonstelling worden de Corona-maatregelen in acht genomen.

Aanmelden?

Stuur voor maandag 30 november een mail naar [email protected].

Het verhaal achter de tentoonstelling

In de zeventiende eeuw behoorde het zilver uit Delft tot de absolute top van de lage landen. In totaal zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw en spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonies en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw.

Het was de komst van Willen van Oranje in 1572 naar Delft die het zilversmeden een impuls gaf. Vooraanstaande zilversmeden uit Antwerpen reisden hem achterna. Want waar het hof was, daar waren de opdrachten. Het hof te Delft vormde een broedplaats voor de kunsten. De zilveren topstukken vormden het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. De wijnkoelers, kandelaars, terrines, broodmanden en ook het tafelbestek zorgden ervoor dat gasten letterlijk schitterend werden ontvangen. 

Sociale functie 

Zilver markeert de grote gebeurtenissen in het leven, geeft duiding aan het sociale verkeer en verbindt generaties met elkaar, tot de dag van vandaag. Centraal in de tentoonstelling staat dan ook de sociale functie van de getoonde voorwerpen. Waarom werden deze stukken gemaakt? Waarom had de Nederlandse burgerij zoveel geld over voor deze spektakelstukken? Wat wilden ze ermee illustreren en hoe leidde dat tot de ongekende opbloei van het ambacht in Delft?

De lezing en de tentoonstelling bieden antwoord op deze vragen aan de hand van vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren. 

De datum van de lezing is onder voorbehoud gepland in lijn met het landelijk beleid omtrent het coronavirus. Houd de website in de gaten voor de laatste informatie.