menu

MuseumJeugdUniversiteit in Museum Prinsenhof Delft

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Ook dit najaar start er weer een collegereeks in Museum Prinsenhof Delft.

In deze collegereeks kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar van alles over de bijzondere verzameling van het museum onderzoeken en ontdekken. Het gaat in deze reeks over de kledingkeuze van Willem van Oranje, over sprekende portretten, over getrouwde mandarijneenden en Delfte Meesters. De colleges vinden plaats op zondag en de reeks kost € 20,- per persoon. Inschrijven kan via de website van MuseumJeugdUniversiteit.

• Zijn mandarijneenden altijd gelukkig getrouwd? - 14 maart 2021 |13:00
In de Chinese stad Jingdezhen wordt porselein gemaakt, héél véél porselein. Kopjes, borden, vazen, beelden, noem maar op. Vaak is het porselein mooi versierd, ook met dieren als olifanten, draken en mandarijneenden. Deze dieren zijn niet zomaar te zien, ze dragen elk een geheim met zich mee. Benieuwd naar hun geheimen en die van andere Chinese symbolen? Expert Eline van den Berg kan je er alles over vertellen.
• Hoe kunnen portretten toch spreken? - 11 april 2021 |13:00
In het museum zie je portretten van allerlei mensen. Soms zijn ze bekend en soms zijn ze onbekend. De ene keer staat iemand alleen op een portret, de andere keer weer samen met vader, moeder, broers en zussen. Wat zijn eigenlijk de regels van een portret? Mag je lachen? Wie kiest de kleding uit? Hoe lang moet je stilzitten en is dat moeilijk? Julia van Marissing is een echte expert over dit onderwerp en vertelt je over de verhalen en mysteries van portretschilderijen.
• Waarom staat een Delftse Meester niet voor de klas? - 16 mei 2021 |13:00
Bij een Delftse meester denk je misschien niet meteen aan een kunstenaar, maar aan een leraar op school. maar een Delftse meester staat helemaal niet voor de klas. kunstschilders en beeldhouwers waren vroeger vaak lid van een club, ook wel het gilde genoemd. als je lid was van een gilde, dan kon je ‘meester’ worden. wat deed een meester? wat is een meesterproef? en wat verdiende een meester? tijdens dit college geven we je een kijkje in de levens van verschillende Delftse meesters.
• Wat hangt er in de kledingkast van Willem van Oranje? - 30 mei 2021 |13:00
Als koning Willem-Alexander op de foto gaat, dan trekt hij zijn mooiste pak aan. Hoe ging dat vroeger? Willem van Oranje draagt op portretten vaak een zwart mutsje, een witte kraag en een zwartbruine mantel. Soms heeft hij een harnas aan. Maar wat deed hij eigenlijk aan naar een groot feest en wat als hij ging slapen? En wat droegen zijn kinderen en vrienden? In dit college krijg je uitleg over zijn kledingkeuze.