menu

Het Plakkaat van Verlatinge eenmalig te zien in het museum

5 februari 2019

Het Plakkaat van Verlatinge gaat uit logeren!

Van 15 tot en met 17 februari 2019 in Museum Prinsenhof Delft

Van vrijdagmiddag  15 februari 12.00 uur tot en met zondag 17 februari is het Plakkaat van Verlatinge te zien in Museum Prinsenhof Delft. Het bijzondere document krijgt een prominente plek in de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! Voor het publiek wordt er dit weekend een speciaal programma georganiseerd. De bruikleen is uniek en verlaat zelden het Nationaal Archief maar voor deze tentoonstelling werd een uitzondering gemaakt.

Onafhankelijkheidsverklaring

Het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 is de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland. In de Tachtigjarige Oorlog komen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse vorst. In het document wordt de Spaanse koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden.

Topstukken in perspectief 

Op 21 maart 2019 opent het Nationaal Archief de tentoonstelling Topstukken in perspectief – van Plakkaat van Verlatinge tot abdicatie waarin vijftien archiefstukken uit de collectie centraal staan. Aanleiding voor deze tentoonstelling is de verkiezing van het Plakkaat van Verlatinge tot ‘Het Pronkstuk van Nederland’. Ook worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Stuk voor stuk waardevolle documenten van de Nederlandse geschiedenis. Wat maakt deze documenten zo bijzonder? Hoe kijken we vandaag de dag tegen deze documenten aan? En, zijn het wel topstukken voor iedereen? Voor deze tentoonstelling zal het Plakkaat een volledige nieuwe vitrine krijgen in het voor iedereen vrij toegankelijke publiekscentrum van het Nationaal Archief. Voorafgaand hieraan is dit bijzondere document een weekend te bekijken in Museum Prinsenhof Delft. 

Activiteitenprogramma

15 februari, feestelijke avond, 19.30 - 22.30 uur

Programma
19.30 uur Inloop 
20.00 uur Welkom door Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft 
20.10 uur Irene Gerrits, directeur Collectie en Publiek van het Nationaal Archief
20.15 uur Paul Brood, Archivaris Nationaal Archief
20.45 uur Intermezzo 
21.00 uur David de Haan, conservator Museum Prinsenhof Delft
21.30 uur Bezichtiging Plakkaat van Verlatinge
22.30 uur Einde

Kosten: Gratis (exclusief entree)
Aanmelden: [email protected]

16 en 17 februari, verhaal op zaal, 11.00 - 17.00 uur

Medewerkers van het Nationaal Archief en het museum zullen toelichting geven bij het Plakkaat van Verlatinge

17 februari, Kindercollege, 15.00 - 15.45 uur

Naar aanleiding van de komst van het Plakkaat van Verlatinge (de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland) organiseert het museum aanstaande zondag om 15.00 uur een kindercollege voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Tijdens het college krijgen de kinderen een korte uitleg over de 80-jarige oorlog en ontdekken ze daarna hoe Nederland onafhankelijk werd. Uiteraard wordt dit verteld aan de hand van voorbeelden van toen en nu. Het college is alleen voor kinderen, ouders kunnen op hun gemak de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! bekijken.
 
Het college is gratis maar exclusief entree (kinderen t/m 12 jaar €4,-).