menu

Canon van Nederland

20 oktober 2017

Vanaf 24 oktober werken Nederlandse musea samen om met elkaar de geschiedenis van ons land te laten zien. Onder de vlag van de Canon van Nederland plaatsen de musea topstukken in de eigen presentatie in de schijnwerpers. Ook gaan zij samenwerken op het gebied van programmering en presentatie. Het doel is om door het hele land de veelzijdigheid van de geschiedenis van Nederland voor een breed publiek tot leven te brengen.

Landelijke samenwerking
De lancering van het netwerk is een vervolg op de opening van de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum waar sinds 23 september een overzicht te zien is van de geschiedenis van Nederland. Museum Prinsenhof Delft neemt als één van de eerste musea deel aan het Canonnetwerk. De komende jaren sluiten musea uit alle twaalf provincies aan met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon van Nederland te verbeelden. De bijzondere topstukken van dit museum en de andere musea zijn vanaf 24 oktober te vinden in de musea en op www.canonvannederland.nl

Deelnemers Canonnetwerk
De iconische topstukken zijn te zien in Museum Prinsenhof Delft, het Amsterdam Museum, Het Scheepvaartmuseum, Hunebedcentrum, Museum Catharijneconvent, Nationaal Militair Museum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Rijksmuseum van Oudheden en het Tropenmuseum. Het Allard Pierson Museum, Rijksmuseum in Amsterdam en de website www.entoen.nu dragen bij met content, programmering, onderzoek en advies.
Het netwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.