menu

Nu te zien: De droom van Jacob

28 juni 2017

Museum Prinsenhof Delft toont vanaf 28 juni het zeldzame zeventiende-eeuwse historiestuk De droom van Jacob dat afgelopen maart op de TEFAF is aangekocht. Het werk van de Delftse meester Cornelis Jacobsz. Delff vertelt het verhaal van de Bijbelse figuur Jacob die in een droom een ladder zag die tot aan de hemel reikte.


Delftser dan Delff kan het niet
De droom van Jacob is geschilderd door Cornelis Jacobsz. Delff (1571-1643), telg uit de beroemde Delftse schildersfamilie Delff. Het museum heeft al verschillende werken van de familie in de collectie alleen een werk van Cornelis ontbrak nog. Cornelis ging bij zijn vader Jacob Willemsz. Delff I in de leer en vertrok rond 1590 naar Haarlem waar hij onder invloed kwam van het Hollands maniërisme. Terug in Delft legde Delff zich vooral toe op het schilderen van keukenstillevens. De droom van Jacob vormt hierop een uitzondering. Het schilderij maakt deel uit van een serie werken gewijd aan Jacob, die in 1653 in bezit was van de Delftse burgemeester Joost Jacobsz. van Adrichem. De droom van Jacob is zowel vanuit kunsthistorisch als cultuurhistorisch perspectief van bijzondere betekenis voor Delft.

Speciale dank
Het museum heeft het schilderij De droom van Jacob kunnen verwerven dankzij de genereuze steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Fonds 1818 en de Vereniging Vrienden van het Prinsenhof.