menu

Blij met bijzondere Delfts blauwe plaque

8 maart 2016

Museum Prinsenhof Delft heeft een bijzondere Delfts blauwe plaque in langdurige bruikleen gekregen. Het gaat om een zeldzaam object van hoge artistieke kwaliteit.

De plaque uit 1658 heeft als onderwerp ‘De profeet van Juda door zijn leeuw gedood’ (I Koningen 13:24), een voorstelling die gebaseerd is op een tekening van de Delftse kunstenaar Leonaert Bramer. Deze tekening bevindt zich al in de collectie van Museum Prinsenhof Delft, waardoor het nu mogelijk is om de bijzondere relatie tussen Bramer en de Delftse aardewerkindustrie in het museum te tonen.

De aankoop is gedaan door de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren (SHDJ) met behulp van Delfts aardewerk-specialist Robert Aronson, die het stuk wist te verwerven op de veiling bij Christie’s in Londen. De plaque wordt door de stichting in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Prinsenhof Delft en zal te zien zijn in de vaste presentatie van Delfts aardewerk.

Tot voor kort waren slechts twee vergelijkbare platen bekend, die zich respectievelijk in het Rijksmuseum Amsterdam en in het Fitzwilliam Museum in Cambridge bevinden.