menu

Muziek aan de muur in Delft

16 juni 2015

Delft was in de 17de eeuw een belangrijke stad waar vele tientallen kunstschilders actief waren. Deze kunstenaars beeldden opvallend vaak muziek op hun schilderijen af. Op 11 juli zal kunsthistorica Josée Claassen een lezing houden over deze 17-de eeuwse schilderkunst van Delftse kunstenaars. Kamerorkest Camerata Delft zal bijpassende muziek ten gehore brengen.

Lezing met concert

De weergave van musicerende mensen en hun instrumenten op schilderijen uit de 17de eeuw is behoorlijk realistisch. Soms kun je zelfs de partituur lezen die op het schilderij staat en mede daardoor weten we wat er in het 17de eeuwse Delft zoal gespeeld werd. Maar is een realistische weergave van muziek in de 17de eeuw het enige doel van het verbeelden van muziek op schilderijen? Zijn er meer betekenissen toe te kennen aan het afbeelden van muziek, en zo ja, welke dan? Welke rol speelde muziek in de 17de eeuwse (Delftse) samenleving en wie musiceerden er? Daarover gaat de lezing ‘Muziek aan de muur in Delft’ van Josée Claassen. Het Delftse kamerorkest Camerata Delft zal bijpassende muziek ten gehore brengen. Zij spelen onder meer enkele zeldzaam uitgevoerde werken van de Delftse componist Dirck Scholl (1641- 1727).

De lezing met concert, begint om 16.00 uur, duurt circa 1,5 uur en zal gehouden worden in de Van der Mandelezaal van Museum Prinsenhof, Delft.

Dit bijzondere evenement is gratis toegankelijk voor de Vrienden van het Prinsenhof, voor hen die die middag Vriend worden en voor de Vrienden van Camerata Delft. Voor alle anderen geldt een toegangsprijs van € 15, te betalen aan de deur. De toegangsprijs is inclusief drankje. Aanmelden kan via het aanmeldformulier of via telefoonnummer 015-260 2358.