menu

Museum Prinsenhof Delft koopt uniek meesterwerk uit de Gouden Eeuw

6 maart 2015

Museum Prinsenhof Delft is er in geslaagd voldoende middelen te verwerven om het 17e eeuwse schilderij ‘Gezicht in de Nieuwe Kerk met memorietafel van Adriaen Teding van Berkhout’ aan te kopen. Daarmee blijft dit belangrijke en unieke werk van de schilder Hendrick van Vliet (1612-1675) definitief behouden voor het museum, de stad Delft en Nederland. 

 B 8-1-lichter klein 

Voor de aankoop was ruim € 850.000,- nodig. Naast een bijdrage uit het eigen aankoopfonds heeft het museum steun gekregen van het BankGiro Loterij Aankoopfonds van de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en VSBfonds. Hiernaast heeft het museum € 15.000 ,-via crowdfunding weten te verwerven. Dit bedrag is door Fonds 1818 verdubbeld.

Het schilderij was al sinds 1953 in bruikleen bij Museum Prinsenhof Delft, toen de eigenaar vorig jaar aangaf het werk te willen verkopen. Het kerkinterieur wordt gezien als het belangrijkste werk van Van Vliet en is een topstuk binnen de collectie van Museum Prinsenhof Delft. Het museum wilde het schilderij dan ook graag behouden. De kans was groot dat het werk anders naar het buitenland zou verdwijnen.


Naast de aanvragen bij enkele grote fondsen startte het museum op 18 november jl. een crowdfunding-actie. Iedereen kon een bijdrage leveren, door voor € 20,- een 'stukje' van het schilderij te kopen. Als dank en als symbolisch bewijs van eigendom ontving de donateur een exclusieve puzzel met de afbeelding van het schilderij. Naast een groot aantal particuliere giften ontving het museum ook ruimhartige bijdragen van bedrijven. Het enthousiasme voor deze actie heeft het museum bijzonder verrast: 'Het is hartverwarmend om te merken dat mensen zo begaan zijn met ons museum en met het Nederlandse culturele erfgoed!', aldus directeur Patrick van Mil.


Het schilderij is nog tot en met 15 maart te bewonderen in een speciale tijdelijke presentatie in Museum Prinsenhof Delft. Daarna zal het schilderij te zien zijn in de vaste presentatie 'Meesters in Innovatie' in het museum, waarin wordt getoond hoe Delft en de Delftenaren met creativiteit, innovatie en een slimme handelsgeest hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.