menu

Delfts Blauw online

4 november 2014

Een groot deel van de Nederlandse collectie Delfts Blauw is vanaf 13 november op internet te bewonderen. Vijf toonaangevende musea, waaronder Museum Prinsenhof Delft, lanceren dan de site www.delftsaardewerk.nl. Daar kunnen bezoekers alles vinden over 'hét Nederlandse exportproduct bij uitstek en het toonbeeld van Hollandse ondernemersgeest en creativiteit'. 

Delfts Blauw is hét Nederlandse exportproduct bij uitstek en wordt wereldwijd gezien als toonbeeld van Hollandse ondernemersgeest en creativiteit. Aan deze groeiende (inter)nationale populariteit komen Museum Arnhem, Gemeentemuseum Den Haag, Paleis Het Loo, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum nu tegemoet. Op 13 november lanceren zij Delftsaardewerk.nl: een tweetalige website waarop zij een groot deel van de Nederlandse collectie Delfts aardewerk voor het (inter)nationale publiek ontsluiten. Ter gelegenheid van de feestelijke lancering wordt bovendien eenmalig een nieuwe vondst van topstukken Delfts aardewerk aan het publiek getoond.

Museum Arnhem, Gemeentemuseum Den Haag, Paleis Het Loo, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum zijn alle vijf in het bezit van bijzondere collecties Delfts aardewerk. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum: “De schoonheid van dit prachtige nationale product willen we met een zo groot mogelijk publiek delen. Omdat onze wereld in rap tempo internationaler wordt en zich online manifesteert, moest de Nederlandse museale collectie Delfts aardewerk daarom zo snel mogelijk op het web.”

Internationale populariteit

De website wordt hét kenniscentrum waar professionals en liefhebbers elkaar ontmoeten. Vanaf november zal ook de Engelstalige site uitgerold worden via dutchdelftware.com. In 2009 nam het Gemeentemuseum al het initiatief tot een speciale kenniswebsite over Delfts aardewerk. Die website trekt nu al veel bezoekers, mede omdat zij hun eigen ‘Delftse’ object thuis kunnen uploaden in een collectieoverzicht, waarna experts reageren of het Delfts is of niet. Mede door deze populariteit en het toenemend aantal vragen vanuit het buitenland nam het Gemeentemuseum het initiatief tot een grootse uitbreiding en samenwerking.

Unieke museale samenwerking

Suzanne Lambooy, conservator Delfts aardewerk bij het Gemeentemuseum en Paleis Het Loo, zocht daarvoor de samenwerking met de belangrijkste musea voor Delfts aardewerk. Lambooy: “Het was een kwestie van de juiste timing. Er is veel interesse in en vraag naar Delfts aardewerk. En in deze musea zijn er enthousiaste en gespecialiseerde collega’s die er mee aan de slag konden.” Behalve Lambooy werken ook conservator oude kunstnijverheid Kristin Duysters (Museum Arnhem), conservator Delfts Blauw Suzanne Klüver (Museum Prinsenhof) en conservator Europese keramiek Femke Diercks (Rijksmuseum) aan het project. Samen met kunsthandelaar Robert Aronson vormen ‘de dames’ inmiddels een hecht ‘Delft team’.

Exclusieve voorbezichtiging: nieuwe vondst Delfts Blauw

Ter gelegenheid van deze feestelijke lancering biedt Robert Aronson – niet alleen expert, maar ook sponsor van Delftsaardewerk.nl – de aanwezigen de kans om twee tot op heden onbekende bloemenhouders te bewonderen. Deze bijzondere ‘bouquetières’ zijn alleen deze avond van dichtbij te bekijken, voordat ze op The Winter Antiques Show in New York hun opwachting maken. Tevens geeft tentoonstellingsmaakster en initiatiefneemster van Meesterlijk Design & Ambacht Nicole Uniquole een korte lezing ‘Delft & Dutch Design. Erfgoed als inspiratiebron’. Jan Tichelaar directeur van Koninklijke Tichelaar Makkum werpt bovendien een blik op de rol van keramiek in hedendaagse architectuur.

Samenwerking Aronson Antiquairs

Robert Aronson, kunsthandelaar gespecialiseerd in Delfts aardewerk en bekend als expert Europese keramiek bij Tussen Kunst & Kitsch, is vanaf de start bij de website betrokken: “Ik vind het ook belangrijk om de collectie Delfts aardewerk in museaal bezit online te publiceren. Zo kunnen we nieuwe verbanden leggen tussen aardewerk en ontdekkingen doen.” Het Gemeentemuseum ging al eerder een langdurige samenwerking met de Delfts aardewerk specialist aan. De tentoonstelling en de gelijknamige publicatie ‘Het Wonder van Delfts Blauw’ zijn onder andere door hem mogelijk gemaakt. Onlangs verlengde Aronson Antiquairs zijn samenwerking met het museum.