Wie is Jan Schoonhoven?

Jan Schoonhoven (Delft 1914 – Delft 1994) is één van de meest vooraanstaande Nederlandse kunstenaars uit de 20ste eeuw. Hij wordt op 26 juni 1914 in Delft geboren en zal er zijn leven lang blijven wonen. Schoonhoven blinkt al jong uit in tekenen.

In vogelvlucht

litho hekjeIn 1934 rondt hij de opleiding m.o. tekenen af aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Zijn werk wordt steeds abstracter en al snel ontstaan de eerste horizontale en verticale ordeningen. De interesse voor zijn werk is echter gering.

In 1944 ontmoet hij Anita de Geus, waarmee hij een jaar later trouwt en in 1950 zoon Jaap krijgt. In 1946 treedt hij in dienst bij de PTT in Den Haag, waar hij tot zijn pensioen zal blijven werken. In zijn vrije tijd blijft hij zich als kunstenaar ontwikkelen.

NulgroepAIn 1958 wordt in huize Schoonhoven de Nederlandse Informele Groep opgericht. Jan Schoonhoven, Henk Peeters (1925-2013), Armando (1929), Jan Henderikse (1937) en Kees van Bohemen (1928-1985) willen de persoonlijke invloed van de kunstenaar terugdringen. Schoonhoven maakt zijn eerste reliëfs van ribkarton en ontwikkelt ze tot zijn architectonische gekleurde reliëfs.

In 1960 gaat de Informele Groep over in de Nul-groep. Deze wil de persoonlijke invloed van de kunstenaar nog verder beperken door alledaagse voorwerpen, of delen ervan, te isoleren en in herhaling te zetten. Schoonhoven laat zich inspireren door details uit het straatbeeld van Delft, zoals hekjes en dakpannen. Die geometrische vormen zet hij in herhaling, waardoor het bijzonder wordt. Lichtval en schaduw spelen hierbij een belangrijke rol.

Vrouwjuttenland BIn 1961 betrekt het gezin Schoonhoven een bovenhuis aan het Vrouwjuttenland. Het is de zoete inval voor kunstenaars en jongeren, waarbij Anita een belangrijke rol speelt. Zij ontwikkelt zich tot organisator van jazz-evenementen en haalt beroemde jazzmusici naar Delft. Schoonhoven staat borg voor de financiering en levert een reliëf voor de jaarlijkse jazzprijs. Schoonhoven is een persoon vol tegenstellingen. Naast het keurige burgerbestaan als PTT-beambte is hij de kunstenaar die kan ontsporen in drank en drugs.

In 1967 wint hij de tweede prijs op de Biënnale van Sao Paulo. Het betekent zijn doorbraak in het internationale kunstcircuit. Al gauw kan hij de vraag naar reliëfs niet meer aan en moet hij de uitvoering ervan overlaten aan assistenten, onder wie Aad in ’t Veld.

In 1992 stopt Schoonhoven met het maken van reliëfs, maar met tekenen gaat hij door. Hij maakt kleine werkjes voor vrienden en bekenden, die doen denken aan zijn heel vroege tekeningen. Door een val over een Delfts stoepje brengt Schoonhoven zijn laatste jaren door in Huyse van St. Christoffel. In 1994 overlijdt hij, 80 jaar oud.