Museum Prinsenhof

Willem van Oranje is hier!

Willem van Oranje is hier!
19-10-2018
03-03-2019

In het najaar van 2018 klinkt in Museum Prinsenhof Delft het startschot voor de nieuwe tentoonstelling over Willem van Oranje: Willem van Oranje is hier!  In Museum Prinsenhof Delft hebben zich in de begintijd van de Tachtigjarige Oorlog cruciale gebeurtenissen voorgedaan. Als leider van de Opstand bestuurt Willem vanuit Delft het verzet tegen de Spaanse overheersing. Wanneer de Spaanse koning Filips II een prijs op zijn hoofd zet en hem van trouweloosheid beschuldigt, schrijft de prins hier zijn beroemde verweerschrift, de Apologie. Op 10 juli 1584 wordt Prins Willem van Oranje door Balthasar Gérard in het Prinsenhof vermoord. Maar de politieke moord is niet het enige wat hier is gebeurd, ook worden zijn dochter Louise Juliana en zoon en opvolger Frederik Hendrik in het Prinsenhof geboren.

De roep om godsdienstvrijheid en gewetensvrijheid die in de Apologie een rode draad vormt, is opnieuw actueel. Hoog tijd voor een nieuwe tentoonstelling over het politieke èn persoonlijke leven van Willem van Oranje.

80 jaar oorlog
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. In heel Nederland is daar aandacht voor in de vorm van tentoonstellingen en bijzondere activiteiten. Samen met het Rijksmuseum, de NTR, Nationaal Militair Museum, Museum Prinsenhof Delft, Dordrechts Museum en talloze instellingen door het hele land, is de website 80 jaar oorlog gelanceerd die al deze activiteiten en bezienswaardigheden in kaart brengt! Ga naar de website >