Museum Prinsenhof

Agenda

Rondleiding & Schrijfworkshop: Willem van Oranje & de Opstand

Op dinsdag 23 oktober organiseert Museum Prinsenhof Delft een speciale activiteit rond het thema van de Maand van de Geschiedenis in 2018: opstand. Ontdek tijdens een rondleiding door de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! meer over de Tachtigjarige Oorlog en kom daarna zelf in opstand – maar dan met woorden – tijdens de schrijfworkshop.

“Handenwrijvend en enthousiast begon ik het thema Opstand te verkennen. Wat een heerlijk onderwerp”, aldus Schrijver Nelleke Noordervliet die de opdracht kreeg het essay te schrijven voor de Maand van de Geschiedenis. Opstand is van alle tijden. In 1572 vlucht Willem van Oranje naar Delft om vanuit het Prinsenhof de Opstand tegen de Spaanse overheersing te leiden. In later tijden streed men voor vrouwenkiesrecht, vrijheid en gelijkheid; we komen in opstand tegen onderdrukking, de neutronenbom, kernenergie, apartheid, burengerucht, machthebbers, ouderlijk gezag, oorlog en geweld. Schrijvers verwoorden opstand en protest als geen ander in songteksten, gedichten, columns en verhalen: denk aan Meneer de President van Lennaert Nijgh, Ik ben lekker stout van Annie M.G. Schmidt, Matilda van Roald Dahl en De ramp van het Groningse gas van Freek de Jonge. 

Ga mee met een rondleiding door de tentoonstelling Willem van Oranje is hier! en kom daarna zelf in opstand met woorden tijdens de workshop onder leiding van schrijfdocent Margriet van Bebber. Iets wereldschokkends is daar niet per se voor nodig. De Rijdende Rechter weet daar alles van. Een overhangende tak, bouwplannen, de afschaffing van zomertijd: elke kleine of grote zaak is geschikt voor een protestsong, een spandoek-oneliner of een pittige column. Margriet van Bebber neemt u in kleine stappen mee naar pakkende teksten waarmee u uzelf [en de buren] verrast. Bovendien helpt schrijven met humor enorm om het probleem te relativeren.

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 23 oktober 2018 van 13.00 tot 17.00 uur.
  • Niveau: beginners en gevorderden. Schrijfervaring is niet nodig.
  • Koffie en thee zijn bij de rondleiding en workshop inbegrepen.
  • Aanmelden per e-mail via [email protected] of 015 - 219 79 27.
  • Kosten: € 20,00 (regulier) / € 15,00 (op vertoon van ICOM-kaart, Museumkaart, Rembrandtkaart, Rotterdampas of Delftpas).
  • Betaalwijze: contact aan de kassa- en informatiebalie van Museum Prinsenhof Delft (betaalautomaat voor elektronische betaling is aanwezig). 

Over Margriet van Bebber

Margriet is dichter-schrijver en schrijfdocent. Ze geeft alle soorten schrijfcursussen, -workshops en -trainingen van creatief schrijven, proza en poëzie tot [auto]biografisch schrijven. Ze organiseert schrijfwandelingen, -weekends en -weken op locatie in binnen- en buitenland. Margriet is directeur en hoofddocent van Dactylus │ academie voor schrijfdocenten, waar ze nieuwe schrijfdocenten opleidt. Ze is lid van het samenwerkingsverband van professionele schrijfdocenten ‘Schrijven in Delft’ met een aanbod voor iedereen in Delft e.o. die graag wil schrijven.

Margriet werkt graag samen met beeldend kunstenaars en architecten. Haar hart ligt bij schrijven op locatie. Je komt haar teksten dan ook tegen op verrassende plaatsen, zoals in de koepel van een schoolgebouw en op leuningen van twaalf bruggen [gerealiseerd] en vier banken [2018] in de Harnaschpolder in Delft. En op tijdelijke locaties zoals in een gracht in Amersfoort, in de galerie van de Haagse Kunstkring en op palen in de branding van Bergen aan Zee. Andere gedichten vind je in bundels, tijdschriften en poëziekalenders. www.hetschrijfbedrijf.com; www.schrijvenindelft.nl; www.dactylus.info  

Over de tentoonstelling

Dit najaar zet Museum Prinsenhof Delft de Nederlandse geschiedenis in de schijnwerpers met de tentoonstelling Willem van Oranje is hier!.  Precies 450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een paar jaar later vlucht Willem van Oranje naar het veilig ommuurde Delft om uit handen van de Spaanse overheerser te blijven. Hij neemt zijn intrek in het katholieke Agathaklooster, dat vanaf dan wordt omgedoopt tot ‘het Prinsenhof’. Vanuit Delft leidde hij de opstand en legde daarmee de basis voor het Nederland van vandaag. Het museum pakt met deze expositie groots uit en brengt een belangrijke episode uit de Nederlandse geschiedenis tot leven op de plek waar het zich allemaal afspeelde.