Museum Prinsenhof

Agenda

Zomervakantie in het museum

De zomervakantie is begonnen! En de komende weken worden nog mooier en leuker. Het museum heeft een prachtig programma samengesteld speciaal voor jou. Maar ook voor je vriendjes, nichtjes, opa's, buurjongens en je moeder! Neem ze mee, vergaap je aan de kogelgaten, schilder je eigen keizerlijk bord, chill in de Prinsentuin en krijg na je bezoek een gratis zakje oud Hollands snoep van ons nostalgisch winkeltje Kouwenhoven. Wat er nog meer te doen is lees je hieronder:

Workshop Schilder een keizerlijk bord of kom
Laat je in de zomervakantie inspireren door het bijzondere en exclusieve keizerlijke porselein uit China en schilder je eigen keizerlijk bord of kom. Reserveren is niet nodig. Loop gewoon onze activiteitenruimte binnen.

Data
12, 19 en 26 juli
2, 9 en 16 augustus
Tijd
13.00u -16.00u
Leeftijd
6-99 jaar
Prijs
€ 1,00 (excl. entree)


Kinderworkshop Kalligrafie
De tentoonstelling Verboden porselein-Exclusief voor de keizer toont porselein dat speciaal voor keizers is gemaakt. Een van die keizers was Xuande (1425-1435). Keizer Xuande was zeer betrokken bij de kunsten en hield van literatuur en poëzie. Kalligrafie was een geliefde bezigheid van keizer Xuande.

Om te kalligraferen heb je een inktstaaf, inktsteen, papier en penselen nodig. Ook de waterdruppelaar is onmisbaar. Met de waterdruppelaar wordt water op de inktsteen gedruppeld, waarna er met een inktstaaf over het natte vlak wordt geschaafd. Zo wordt de inkt vloeibaar en kan ermee geschreven worden. Xuande was een goeie schrijver en liet daarom diverse waterdruppelaars van porselein maken. Deze kun je in de tentoonstelling zien.

Wil je net als keizer Xuande kalligraferen? Meld je dan nu aan voor de workshop kalligrafie waarin je onder andere je naam leert schrijven in Chinese tekens.
Aanmelden via [email protected]

Datum
26 augustus
Tijd
13.30u-15.30u
Leeftijd
5-12 jaar
Prijs
Gratis (excl. entree)


On display: Artist in Residence
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Verboden Porselein. Exclusief voor de Keizer verbleven drie Nederlandse en drie Chinese keramisten enkele weken in Jingdezhen en Delft om zich volledig onder te dompelen in het keizerlijk porselein en het Delfts aardewerk. Hun eigentijdse, verrassende vertalingen daarvan zijn in de tentoonstelling te bewonderen. De Nederlandse kunstenaars Maaike Roozenburg (28 mei), Hans van Bentem (25 juni) en David Derksen (20 augustus) vertellen in drie exclusieve bijeenkomsten in Museum Prinsenhof Delft over hun ervaringen, het bak- en leerproces in China en de gemaakte kunstobjecten.

David Derksen zal als laatste Artist in Residence een presentatie geven. Voor het dit project maakte hij meerdere werken van porselein, waaronder ‘Wrapped candleholders’, ‘Packing and stacking’ en ‘Deliberate accidents’. Tijdens deze presentatie van een uur zal hij onder andere zijn werk verder belichten en ons iets meer vertellen over zijn bak- en leerproces in China.

Aanmelden voor deze presentatie is mogelijk via [email protected]

Datum
20 augustus 2017
Tijd
14.00u-15.00u
Prijs
Gratis (excl. entree museum)
Let op! Er is plaats voor maar 15 personen dus wees er snel bij, vol = vol.

 

250pxrondleidingHetSteen FotograafMarcozwinkels

Huiveren tijdens rondleiding in de middeleeuwse gevangenis Het Steen

Museum Prinsenhof Delft verzorgt in de zomervakantie rondleidingen in stadsgevangenis Het Steen. Het Steen is gebouwd in de late middeleeuwen en ligt midden in het historische centrum van Delft. De gevangenis maakt deel uit van het 16e eeuwse Stadhuis. Kom meer te weten over criminaliteit, rechtspraak, bestraffingen en natuurlijk de koelbloedigste gevangene van Het Steen, Balthasar Gerards. De moordenaar van Willem van Oranje werd in Het Steen gevangen gehouden, verhoord, op gruwelijke wijze gemarteld en ter dood veroordeeld. In Het Steen zijn tevens nog enkele originele martelwerktuigen te zien.

Data
De rondleidingen in Het Steen vinden dagelijks plaats op maandag tot en met vrijdag van 12.00u – 12.30u. Bekijk vooraf de actuele agenda voor alle data. Maximaal 20 bezoekers per rondleiding. Vol = vol.
Kaartverkoop (alléén bij het VVV Delft, Kerkstraat 3)
Volwassenen: € 3,50
Kinderen (8 tot 18 jaar): € 2,50
Bezoekers van Het Steen krijgen na afloop een informatieboekje en ontvangen op vertoon van hun toegangsvoucher tevens € 1,50 korting bij Museum Prinsenhof Delft.
Let op

  • Niet voor angsthazen! Het verhaal van de gids kan minder geschikt zijn voor kinderen onder de 8 jaar.
  • Vanwege de vele trappen in de toren is de rondleiding niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.


Of...

  • Leer al dwalend, luisterend en turend Museum Prinsenhof Delft kennen. Geen gehaast en in eigen tempo je laten rondleiden door het museum? Met de audiotour maak je kennis met de geheimen van het oude kloostergebouw en het woonhuis van Willem van Oranje.
  • Speel met het hele gezin de familiespeurWIJZER van Museum Prinsenhof Delft. De familiespeurWIJZER is een combinatie van een kennisquiz met een bordspel en vol interactie. Het museum is hierbij het speelbord en als familie ga je op zoek naar de grootste vriend van het museum. Er zijn verschillende opdrachten om op te lossen tijdens het spel en niet iedereen mag zomaar een antwoord geven. Zo zijn er kindervragen, volwassenenvragen en familievragen. En er zijn vragen waar het antwoord te vinden is door goed te kijken en te denken maar ook door goed te zoeken, te tekenen of door een code op te lossen.
  • Onderzoek met de Cold Case speurkoffer de moord op Willem van Oranje en vergelijk jullie bevindingen met de resultaten van het officiële moordonderzoek. Met behulp van een eigen onderzoekskoffer kan je metingen verrichten op de plaats delict en oude getuigenverslagen en historische prenten bekijken. Op deze manier maakt jong en oud kennis met diverse informatiebronnen en onderzoeksmethoden.